Kinesitherapie

Specialisaties:

Het behandelen van pijnklachten en letsels aan het bewegingsapparaat evenals het bevorderen van herstel na een medische ingreep of ongeval.

(bvb: knieprothese, verzwikte enkel, botbreuken, whiplash, hernia, orthopedische ingrepen, cardiale ingrepen..)

Myofacsciaal therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie gericht op het behandelen van de spier (myo) en zijn omhulsel (fascia). De optimale werking van de spier wordt hersteld door het creëren van ontspanning. Dit kan door middel van het aanprikken met een fijn naaldje (Dry Needling)  in specifieke zones van de spier (triggerpoints). Verder gebruiken we ook technieken zoals stretching, compressie en taping.

Bvb: spanningshoofdpijn, stress, verminderde beweeglijkheid in de nek, gewrichtspijn

In onze praktijk bieden we volgende vormen van taping aan.

  • Klassieke taping: het immobiliseren van een gewricht bij een pijnklacht door middel van een vaste rigide tape. (bv. verzwikte enkel)
  • Kinesio taping: het ondersteunen van spieren in hun beweging en het stimuleren van doorbloeding bij spierletsels door middel van een elastische tape (bv. spierverrekking)
  • Dynamic taping: het bevorderen van een goede houding in rug of gewricht door middel van een sterke elastische tape (bv. voorovergebogen houding bij bureau-werk)

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam tal van veranderingen. Hierop spelen we in door je binnen een pre-natale sessie wegwijs te maken in je veranderende lichaam. Een postnatale sessie focust op het herstel van uw lichaam en fysieke conditie door middel van algemene oefeningen en oefeningen specifiek voor buik-, rug- en bekkenbodemspieren.

Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek waarbij het lymfestelsel gestimuleerd wordt om het te veel aan lymfevocht te draineren. Lymfedrainage wordt steeds aangevat in hals en buik. Het wordt vaak toegepast ter hoogte van gelaat, armen, buik en benen om oedeem of vochtophoping sneller af te voeren.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie gericht op het behandelen van de wervelkolom,  gewrichten en spieren. Ook pijn veroorzaakt door het zenuwstelsel valt hieronder. We gebruiken mobilisaties en manipulaties waardoor we pijnverlichting creëren en de beweeglijkheid optimaliseren.

(bv. blokkade rug, nek, bekken,..)

Revalidatie en preventie van sport-gerelateerde klachten of letsels. Hierbij focussen we ons op de actieve revalidatie op basis van oefeningen afgestemd op de specifieke noden binnen je sporttak.

(bv. het match-klaar maken van een voetballer na een kruisbandblessure of het optimaliseren van de spierbalans bij een wielrenner…)

Dit is revalidatie na een ingreep aan het hart. Hierbij gaan we stap voor stap met oog voor uw specifiek hartprobleem, de fysieke conditie verbeteren en zo de hartspier sterker maken. Verder besteden we de nodige aandacht aan het verbeteren van uw ademhaling die ook een sterke invloed heeft op uw hartspierwerking.

Ademhalingskine of respiratoire kine wordt ook toegepast bij baby’s en jonge kinderen die gevoelig zijn voor acute verkoudheden, of kinderen die te maken hebben met langdurige luchtweginfecties. Door middel van onze handen en ritmische bewegingen op een zitbal, wordt de ademhaling van het kind beïnvloed en helpen we hen de slijmen los te maken en op te hoesten. Bij iets oudere kinderen maken we ook gebruik van leuke blaasoefeningen.

Tijdens de rugschool focussen we op preventie en actief herstel van (rug)klachten. We leren je de rug terug te belasten op een comfortabele en ergonomische manier die toepasbaar is binnen je hobby of beroep. Door middel van oefeningen gericht op de buik- en rugspieren (core-stability) trainen we de uithouding en kracht van je centrale as (rug). Verder vinden we het belangrijk je hele lichaam te trainen zodat het volledig spiersysteem goed leert samenwerken.

Aan de hand van een doelgericht oefenprogramma op maat van de parkinsonpatiënt proberen we de bewegingskwaliteit en daarmee ook de functionaliteit te optimaliseren. Zo worden de complicaties als gevolg van de symptomen bij ziekte van Parkinson tot een minimum herleid. Er wordt in kleine groepjes van 3 geoefend. Op die manier kan het sociale een motiverende factor zijn. Een goeie samenwerking met de Parkinson Kliniek AZ Delta Roeselare zorgt voor een optimale begeleiding.

Maak nu een afspraak met
één van ons team